Fortællingernes Bord i Værebro Park

Fortællingernes bord er et samskabende udsmykningsprojekt i boligområdet Værebro Park. Ud fra beboernes fortællinger har Jesper Aabille skabt et inkluderende kunstværk – en række borde- og bænkesæt, der nu står centralt placeret i det almene boligområde. Fortællingerne danner her baggrund for motiver i bordene, der fungerer som et samlingspunkt for områdets beboere og en hyldest til hverdagen i Værebro. Til sommer indvies sidste del af værket. 

I det almene boligområde Værebro Park i Bagsværd står der nu en række farverige borde- og bænkesæt, der skiller sig lidt ud fra de sædvanlige. De er nemlig skabt ud fra beboernes fortællinger om livet i Værebro Park. Her har kunstneren Jesper Aabille indsamlet fortællingerne og foreviget dem i form af grafiske motiver i bordene. Værket hedder Fortællingernes Bord og handler om naboskab. Et værk, der bringer beboerne sammen og inviterer til samtale om bordet som et mødested, der både illustrerer en fælles historie og samtidig giver anledning til, at nye fortællinger kan opstå.  

Værket er først og fremmest inspireret af myten om Værebro Parks store kælkebakke. Her lyder sagnet, at der ligger en gravko begravet fra dengang boligområdet blev bygget. Denne fortælling er blevet grundelementet i værket, en slags moderne skabelsesberetning, hvor gravkoen fungerer som den alvidende fortæller. En fortæller, der bærer på alle Værebros historier og spytter dem ud som skriftruller, eller rettere, lange borde- og bænkesæt. 

Bordpladerne i værket er skabt med inspiration fra intarsia – en metode, hvor forskellige træsorter udskæres og placeres i en flade, så de danner en mosaik af billeder eller mønstre. I dette værk er der brugt træsorter fra hele verden, der har forskellige farver fra naturens side. Træet er udskåret og sammensat, så der opstår et lille mellemrum, som man kender fra typiske borde-bænkesæt. Her er det et poetisk mellemrum, der repræsenterer de mange forskellige mennesker i Værebro, der lever side om side trods sociale sprækker og kulturkløfter.Værket består af tre langborde, der kan ses som ét fortællende bord, som samlet måler omkring 26 meter. De første borde blev indviet i 2022 og sidste del indvies til sommer 2023. 

Fortællingernes Bord er en del af et større kunstprojekt, Kunst i Værebro Park, der startede tilbage i 2018. Her blev fire kunstnere, Jesper Aabille inklusiv, inviteret af Statens Kunstfond til at lave kunstneriske projekter og invitere kunsten ind i beboernes hverdag. Det har blandt andet resulteret i samtlige workshops, en række udsmykningsværker og en kunstskole.

Læs de enkle fortællinger her

Samarbejdspartnere

Støttet af Statens Kunstfond og Statens Værksteder for Kunst.
Skabt i samarbejde med om Værebro Park