Kartoftografi på Rosborg Gymnasium og HF

Kartoftografi er en udsmykning skabt til Rosborg Gymnasium & HF i Vejle og består af en serie indbyrdes forbundne vægmalerier placeret på skolens indre og ydre vægge. Vægmalerierne er knyttet sammen via en symbolsk fortælling omkring kartoflens verdenshistorie, og tegner sig som piktogramagtige pop-up illustrationer, der følger skolens fysiske infrastruktur.

Ved vasken i skolegården har vi kartoflens spiring som fandt sted i Sydamerika, mens vi i gangen kan følge to sejladser over Atlanten, først i selskab med de spanske erobrere og store mængder guld fra Inkariget, og senere i selskab med de irske flygtninge på skibet Jeanne Johnson under kartoffel-sulten.

I skolens kantine er kartoflen blevet til chips, ved kemilokalet til alkohol, ved fysiklokalet til alternativt batteri og ved billedkunstlokalet til kartoffeltryk. Kartoflen er ikke længere blot en kilde til ernæring og overlevelse.

I skolens multisal lægger dramalokalet væg til det klassiske drama-ikon – en grinende og grædende maske i skikkelse af Mr. og Ms. Potato Head. Kartoffel-parret opsummerer hele fortællingen med deres helt egen version, og lader tvivlen komme os til gode: Fra hvilken optik skrives historien? Og findes der én sand version af verdenshistorien?

Kartoftografi bevæger sig i et dynamisk og tvetydigt krydsfelt mellem wayfinding, kunst udsmykning og historiefortælling.